Facebook, 20 de novembre de 2014 13 de març de 2017 – Publicat a: Premsa

Post de Joan Batlle Vives a propòsit de Madame de Staël i el tractament de la temàtica amorosa, arran de la taula rodona celebrada ahir a la UB i organitzada pel Centre Dona i Literatura i L’Art de la Memòria Edicions: “Segurament des de l’àmbit de les passions, podríem qualificar l’amor com la passió que afecta més persones, quasi tota la humanitat. Qui no ha patit en un moment donat una passió amorosa? Com diu Rafael Argullol, l’amor és probablement la passió de les passions. La seva importància sembla superior a altres com la bellesa, el poder, l’art, el mal o l’amistat, per esmentar-ne algunes. En aquest sentit, el text de Madame de Staël que la Mònica Miró Vinaixa i la Yolanda Llubes Pons ens han posat meravellosament a l’abast de qualsevol lector en llengua catalana compleix aquesta prèvia. Hem de llegir-lo sencer, però amb un simple tast ja es pot calibrar la vàlua i la modernitat d’un discurs que, malgrat el seu ancoratge a la darreria del segle XVIII i l’inici del XIX, encara avui dia ens ha d’ensenyar i mostrar, entre altres coses, que l’amor, malgrat ser una passió que pot esdevenir destructora, contribueix i molt a la felicitat dels individus, i especialment encara més en un context historicopolític complicat. Quant a l’amor, un dels avantatges del romanticisme sobre altres moviments és la seva frescor desimbolta i sense límits a l’hora d’apropar-se i fer seva aquesta passió. És com si el romanticisme estigués molt atent i despert a aquesta pulsió de l’amor, molt més que altres corrents artístics i de pensament. En qualsevol cas, el llibre de Madame de Staël ha de ser una pedra de toc prou reeixida per entendre i després, tal vegada, viure allò que significa la passió de l’amor.”